Slik bruker BookBeat AI i produktutviklingen
Hos BookBeat har AI blitt en naturlig del av hverdagen – et verktøy som både driver innovasjon og effektiviserer arbeidet på flere nivåer. Gjennom egenutviklede AI-modeller og generativ AI skapes en lytteropplevelse som tilpasses hver enkelt bruker. Samtidig fungerer AI som en sparringspartner i utviklingsteamenes daglige arbeid, og muliggjør raskere kodegjennomgang, dypere analyser og nye måter å samarbeide på tvers av team.
Resultatet? Raskere innovasjon, økt intern kompetanse – og en enda bedre tjeneste for brukerne. BookBeat leverer strømmetjenester for lydbøker, og konkurrerer blant annet med Storytel, Fabel, Nextory og Allbok i det norske markedet.

Hvordan har dere benyttet kunstig intelligens (AI) til å forbedre produkter og tjenester?
I BookBeat har vi lenge jobbet i skjæringspunktet mellom AI og maskinlæring, hvor vi spesielt har utviklet egne modeller for hvordan innholdet i tjenesten vår – det vil si lydbøker og digitale bøker – best mulig kan tilpasses hver enkelt lytter.
Vi bruker generativ AI mye som en sparringspartner i vårt daglige arbeid, for å få hjelp til å løse problemer og diskutere ulike problemstillinger. For utviklingsteamene er det naturlig å jobbe med AI, for eksempel ved å be AI om hjelp med å analysere pull requests, gjøre generell kodeanalyse, eller undersøke ulike co-pilot-varianter i våre utviklingsmiljøer.
Men utviklingsteamene har også ledet opplæringsinitiativer for andre team i BookBeat, der de lærer hvordan de kan begynne å bruke AI og lage sine egne AI-boter for å jobbe mer effektivt i sine oppgaver. Det er her mye av gevinsten ligger – både for BookBeat som organisasjon, og i forlengelsen også for brukerne våre.
Det tredje området handler om modernisering. Mange kunder har eldre applikasjoner i sine datasentre, og å modernisere disse kan føles overveldende. Derfor lanserte vi AI-funksjoner i vår Relational Migrator, som hjelper til med automatisert skjemaopprettelse og kan automatisk transformere spørringer og lagrede prosedyrer. Dette gjør migreringen og moderniseringen av applikasjoner både raskere og mer kostnadseffektiv.
Hvilken effekt/ gevinster har dette gitt – både for brukerne og internt?
Ved å effektivisere arbeidet i alle BookBeats team – for eksempel gjennom interne AI-boter – har vi oppnådd store gevinster både internt og for sluttbrukerne.
For utviklerne betyr AI både at de kan jobbe raskere, men også at de kan gå mer i dybden på områder de kjenner litt til, men kanskje mangler full detaljkunnskap om.
For brukerne innebærer det at de raskere får tilgang til nye funksjoner i tjenesten – funksjoner som på en enklere og bedre måte muliggjør en personlig og individuelt tilpasset opplevelse av lydbøker, gang på gang.
Hva er de viktigste lærdommene dere har gjort?
Det blir tydelig at jo mer man kan om et område, desto bedre blir man til å bruke AI som støtte for å bli enda bedre. Jo mer du kan, desto mer spesifikke og presise spørsmål kan du stille – og da får du også bedre svar.
Samtidig er det viktig å huske at AI fortsatt kan hallusinere, og at man derfor må håndtere alt som genereres med et kritisk blikk og med faglig kunnskap. Du må ha en viss grunnleggende forståelse for ikke å havne i fallgruver.
Det er også viktig å ha en tydelig strategi for hvordan man håndterer anskaffelser av AI, slik at man sikrer at verktøyene man bruker, er trygge og pålitelige for alle som skal jobbe med dem.
Hva er dine beste råd til andre om hvordan de kan ta i bruk AI i sin produktutvikling?
Bruk AI som en sparringspartner og for å bli enda bedre på det du allerede er ganske god på. Det finnes også flere spennende teknologier som har blitt enklere å ta i bruk i kjølvannet av AI, som for eksempel vektorisering og tokenisering, og disse kan brukes på eksisterende problemer.
AI er også et godt verktøy for å bygge bro mellom teknologimiljøet og andre spesialistgrupper.
Hvilke andre nordiske selskaper henter dere inspirasjon fra?
Selvfølgelig har vi hentet masse inspirasjon fra andre selskaper, både nordiske og globale, gjennom BookBeats tiårige utviklingsreise.
Men nå har vi kommet til et punkt hvor vi faktisk har sluttet å bruke så mye tid på å se hva alle andre gjør – og i stedet har bestemt oss for hva vi skal gjøre, og så lage vår egen versjon av det med hjelp av den store kompetansen utviklingsteamene våre sitter på.
Med støtte fra AI finnes det egentlig svært få begrensninger for hva vi kan bygge – hvis vi virkelig vil bygge det. Og det er jo ganske kult.
Slik bruker...
AI i produktutviklingen sin.